0Yorum

Her Balığın Eti Yenmez

Balık suda yaşayan, solunum yapan, kalbi bir kulakçıktan ve karıncıktan oluşan omurgalı bir hayvandır. Sıcaklık derecesi bulundukları suyun ısısına hemen hemen eşittir. Türlerine göre 3-4 ya da 100 seneyi aşan bir ömre sahiptirler. Vücut yapıları, ilgili oldukları familya ve yaşadıkları bölgeye göre değişiklik gösterir. Peki denizden ya da tatlı sudan çıkan her balık yenir mi? “Denizden babam çıksa yerim” sözü biraz abartılı ve şehir efsanesi değil mi?  

Ülkemiz denizleri Süveyş Kanalı yoluyla gelip çoğalan balon balığı ile geçmişte tanıştı. Neyse ki ölümcül olaylara rastlanmadı. Japonya’da bile şehirlerde balon balığı (fugu) yiyenlerde ölüm olayı neredeyse sıfıra indi. Ama sahilde yaşayan balıkçılarda kontrolsüz temizleme, pişirme ve tüketim yüzünden hala vakalar devam ediyor.

Demirlerde yetişen midyeler, bozulmuş kabuklular, vatozların kuyruk dikeni, trakonyaların üst yüzgecindeki siyah dikenler dışında bizleri tehdit eden tehlikeler yok.

PASİFİK’TE RİSK ÇOK

Turistik amaçlı yapılan seyahatlerde günübirlik dalma, balık avlama gibi organizasyonlarda mutlaka yerli halka danışarak balık yiyin. Envantere geçmemiş, kafası gözü, kuyruğu ne tarafta belli olmayan rengarenk balıklarla karşılaşma, onları yakalayıp kendi tuttuğunu yeme hevesinden zehirlenme tehlikesi yaşayabilirsiniz.

Mercan ile beslenen balıklar zehirli olur. Tedbir alınmazsa da insanı hemen öldürebilir. Balığın yediği gıda çok önemli, özellikle Pasifik’te herkesin görme heyecanıyla gittiği akvaryum gibi atollerde balıklar çok cezbedici oluyor.

Denizin üzerine Hindistan cevizi ağaçlarının yapraklarının uzandığı birbirinden güzel koylarda her cinsten zehirli balıklarla karşılaşma riskiniz var. Hatta iki ayrı koyda aynı tür balıktan birisi beslenme tarzı yüzünden, özellikle de ölü mercan yediğinden zehirli olabiliyor.

KIYIDAN UZAK AVLANIN

Olta ile sahillerden uzaklarda yakaladığınız serin su balıklarında zehirlenme riski çok azdır. Emin olarak tüketebilirsiniz.

Zıpkın balıkçılığında ise ihtiyacınız kadarı ile yetinin. Her ne kadar spor gibi gözükse de pek çok canlıyı öldürmek ihtiyaç dışında hoş değil. Zaten zıpkınla avlanan balıkların satışı ve sergilenmesi de yasak. Zıpkının girdiği yerden balık mikrop alabilir bir süre sonra tadı bozulur. Fazla balık vurup denizde kalış süreniz artarsa kan kokusuna gelen köpek balıkları üşüşüverir yanınızda. Siz av olmayın onlara!

Yorum Yazın