0Yorum

Aşk Ayı Balıkları

Şubat ayı gelince tezgahlarda kırlangıç balıkları ve kefaller bollaşır nedense... Sevgililer Günü yaklaşınca her yıl bu balıklar, denizler aleminden tezgahlara doğru yol alırlar. Geçen hafta Ankara Ulus balık hali cıvıl cıvıldı. 7 TL’ye sardalye ve kefal balıkları o kadar boldu ki anlatamam. Neden insanlar yerli balıklarımızla ilgilenmez? Norveç’ten gelen somona gösterilen ilginin birazı kendi balıklarımıza gösterilse keşke!

KIRLANGICIN AŞKI

Kanatlarıyla denizin üzerinde 30 metre uçabilme yeteneğine sahip olan kırlangıç, her yıl Sevgililer Günü’nde adından bahsettirir. Geçen yıl şubatta Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde geçimini küçük teknesiyle balık tutarak sağlayan yaşlı balıkçı, iki sevgiliyi yakalamanın hüznünü yaşıyordu. Bu iki balığı denizlerden ayırmasının vicdan azabı adeta yüzünden okunuyordu.

Buğulamaların ve balık çorbalarının vazgeçilmez balığı kırlangıç, kırmızı renklidir, üzerinde lacivert ve gri tonları barındırır. Tekneyle kırlangıç avına çıkarsanız yanınızda kepçe mutlaka olsun. Tekli olta ile yakalanan balığı çekerken denizin dibinde birlikte dolaştığı sevgilisi de arkasından gelir. Onu da denizde tek başına bırakmamak için kepçeyle alırsınız.

KIYAMETE KADAR AŞK

Yanlış inanışlar yüzünden uzak kaldığımız kefal balığı Yunan şair Oppianos’a konu olmuş. Ünlü şair, lezzetle pek ilgilenmemiş, davranışlarını değerlendirmiş kefal balığının. Erkeğini baştan çıkarmak için dalgaların içinde süzülen dişi kefaller akıntılarla, kötü hava koşullarıyla boğuşur. Alımlı dişiyi gördüğünde etkisinde kalan pek çok erkek kefal onun etrafında toplanır ve asla terk etmez. Tutkusuyla üşüşen kefalleri izlemek çok ilginç davranış biçimlerine tanık olmanızı sağlar.

Kefalin bir başka özelliği de hırçın olmaması, hemcinslerini yememesi. Otlarla ve denize atılan ekmeklerle beslenir kefaller. Havyarı fosfor zenginidir, mumlanıp bottarga denilen o muhteşem lezzeti oluşturur. Meze sofralarının baş tacıdır bottarga. Makarnanın üzerine rendeleyin, yeni bir tat keşfettiğinizi sanırsınız.

Muğla Dalyan’da bir kooperatif, yıllardır bottarga üretmektedir. İki yıldır Dalyan’da kefal festivali düzenleniyor; beyaz etli bu güzel balığa dikkat çekmek için uğraşılıyor.

Rüyada kefal balığı görmek kısmettir, denizde kendi elinizle kefal balığını tuttuğunuzu görmek ise büyük bir mirasa veya piyango vuracağına yorumlanır.

Sevmek ve sevilmek tüm canlılar için en büyük ikramiyedir. Sevginizi hiç esirgemeyin sevdiklerinizden.

Yorum Yazın